čtvrtek 20. října 2011

Proč nesnáším ZOO aneb Dohlížet a trestat

   Tak v Americe vypustil ze msty majitel divokých šelem zvířata mezi lidi,hmm.. Není to tak dávno, kdy jsme kvůli dětem jeli do pražské ZOO. Přiznám se, že se mi moc nechtělo - poslední návštěva ZOO mě nebavila - a i tentokrát jsem si potvrdila, proč ZOO nesnáším. Přijeli jsme do Tróji, kde jsme se hodinu snažili marně parkovat - chápu, nejlepší je přijet lodí nebo se vydat pěšmo. Když se stal zázrak a zaparkovali jsme, vcucnul nás dav dvouproudých lidí. Po dvou hodinách si pamatuju jen následující: mimčo, co poblilo svou maminku v klokance, venkovní sprchu, divnou vafli a  nervozitu lidí ve frontě u našich opičích kolegů (kancléř Hájek by protestoval). Hádejte, co nejvíc upoutalo našeho 2letého Jonýse: když mu táta říkal: "Podívej, Jonášku, opice.", Jonýs jejich směrem ukázal a nadšeně zvolal:"EKO!", což v palasovském překladu znamená "Světlo!" Prostě ho dostala zářivka. Takže jsme sobotní maraton do ZOO absolvovali kvůli zářivce..Bezva.

   Připomnělo mi to příběh rodičů, co jeli kvůli dětem na drahou dovolenou k moři, a pak se svého syna ptali, co se mu nejvíc líbilo, očekávajíce, že odpoví něco jako"Pláž!" / "Koupání v moři!" / "Letadlo!" Syn jim nadšeně odpověděl: "No nejlepší bylo, když se táta na letišti polil kolou!" Miluju dětskou upřímnost.

   Jsem zastánce toho, že zvířata v ZOO žijí ve vězení. Schválně  - podívejte se na jakýkoli dokument o afrických zvířatech, kde žirafy a sloni žijí ve svém přirozeném prostředí - běhají, útočí, ožírají stromy, koupou se nadšeně ve vodě, prostě ŽIJÍ.A následující den jděte do ZOO - je to rozdíl přímo řvoucí, zvířata tam líně polehávají, schovávají se před lidmi, prostě vězni, co nemají žádnou alternativu. Pročpak asi při povodních zvířata utíkala? Lachtan, co umřel "na útěku", aspoň umřel na svobodě. Nedivím se, že čas od času zvíře napadne svého ošetřovatele, i vězeň by to udělal svému, třebas milému, bachaři. A alibistická námitka, že zachraňujeme druhy před vyhynutím? HA-HA-HA: 99,99 % zvířat je prý úplně jiných než kdysi - spousty druhů vymřely, proměnily se a - nic se neděje, život jde dál. Zkrátka i s vyhynutím druhů zvířat se počítá - říká se tomu koloběh života, mrtví dělají místo živým. Takže až mi někdo příště nabídne zadarmo lístek do ZOO, už se nebudu přetvařovat a předám ho dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat